εν Αθήναις

εν Αθήναις
........................................................................................με καθημερινή ενημέρωση.....

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Άστεγος επέστρεψε 42.000$ και πήρε 100.000$ από δωρεές

    ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΜΊΜΗΣΗ   

Ένας Αμερικανός άστεγος που βρήκε και παρέδωσε στις αρχές ένα σακίδιο με 42.000 δολάρια ανταμείφθηκε για την καλή του πράξη με ένα ποσό που δεν θα μπορούσε να φανταστεί ούτε στα πιο τρελά όνειρά του: στον έρανο που οργανώθηκε για αυτόν μέσω του Ίντερνετ είχαν συγκεντρωθεί μέχρι σήμερα περισσότερα από 100.000 δολάρια, ποσό υπερδιπλάσιο από εκείνο που επέστρεψε, χωρίς δεύτερη σκέψη, στο νόμιμο κάτοχό του.
Ο 54χρονος Γκλεν Τζέιμς, που ζει στους δρόμους και σε άσυλα αστέγων από το 2005, βρήκε το σακίδιο σε ένα εμπορικό κέντρο της Βοστόνης, το περασμένο Σάββατο. Μέσα υπήρχαν 2.400 δολάρια σε μετρητά και άλλα 40.000 δολάρια σε ταξιδιωτικές επιταγές.
Ο αρχηγός της αστυνομίας της Βοστόνης Εντ Ντέιβις τον ευχαρίστησε προσωπικά και τον βράβευσε για την εντιμότητά του.
Ωστόσο ένας 27χρονος λογιστής από τη Βιρτζίνια, ο Ίθαν Γουίτινγκτον, έκρινε ότι η τιμητική πλακέτα δεν ήταν αρκετή επιβράβευση και οργάνωσε έναν έρανο, στην ιστοσελίδα gofundme.com, για να βοηθήσει τον άστεγο Γκλεν. Μέχρι σήμερα, το συνολικό ποσό που προσέφεραν 4.000 άνθρωποι είχε ξεπεράσει τα 100.000 δολάρια ενώ πολλοί ήταν αυτοί που πρόσφεραν στον 54χρονο "καλό Σαμαρείτη" σπίτια, ρούχα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές.
"Κύριε Τζέιμς, αν σχεδιάζετε να έρθετε στο Παρίσι, θα σας παραχωρήσω ευχαρίστως το διαμέρισμά μου", έγραψε στα σχόλια ένας Γάλλος που υπέγραψε με το όνομα Γκιλέμ Μπιζού-Ντιβάλ. Μια γυναίκα, η Σίνθια Λασπογκάτα, είπε ότι προτίθεται να του χαρίσει μια γκαρσονιέρα, δίπλα σε μια φάρμα, στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.
Ο Γκλεν Τζέιμς, που εμφανίστηκε στις κάμερες χαμογελαστός και ιδιαίτερα σεμνός, περιορίστηκε να πει ότι δεν θα άγγιζε "ούτε μια πεντάρα" από τα χρήματα που υπήρχαν στο σακίδιο, ακόμη και αν βρισκόταν σε πολύ μεγάλη ανάγκη. Μίλησε όμως τηλεφωνικά με τον Γουίτινγκτον και τον ευχαρίστησε "για τη μεγάλη καλοσύνη του" καθώς με τις δωρεές θα μπορέσει "να κάνει μια νέα αρχή".
"Εσείς δικαιούστε όλους τους επαίνους", του απάντησε ο νεαρός λογιστής. "Μου χαρίσατε ξανά την εμπιστοσύνη μου στους ανθρώπους".



_________________________
* Με πληροφορίες από ΑΠΕ

ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr/2013/09/astegos-epestrepse-xrimata.html#ixzz2g234F4Io

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Νέα μέτρα 5 δισ. ευρώ αλλιώς δεν έχει δόσεις




2015-2016: Η ΤΡΟΪΚΑ ΕΣΤΕΙΛΕ «ΦΙΡΜΑΝΙ», 
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΣΜΕΥΤΕΙ ΑΠΟ ΦΕΤΟΣ

Το νέο «πακέτο» λιτότητας εκτιμάται ότι θα κλονίσει την πολιτική συνοχή της κυβέρνησης και είναι ικανό να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, δεδομένου ότι όλο το προηγούμενο διάστημα ο πρωθυπουργός δεσμευόταν ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα.

Του Μάριου Χριστοδούλου*



Κρύος ιδρώτας λούζει την κυβέρνηση μετά το «φιρμάνι» της τρόικας για την επιβολή νέων μέτρων ύψους 5 δισ. ευρώ τη διετία 2015-2016, για τα οποία όμως θα πρέπει να δεσμευτεί από φέτος.
Την έγκριση των μέτρων αυτών από το ελληνικό Κοινοβούλιο θέτουν ως προϋπόθεση οι δανειστές για την εκταμίευση των επόμενων δόσεων του δανείου.
Το νέο «πακέτο» λιτότητας εκτιμάται ότι θα κλονίσει την πολιτική συνοχή της κυβέρνησης και είναι ικανό να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές δεδομένου ότι όλο το προηγούμενο διάστημα ο πρωθυπουργός είχε δεσμευτεί ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα.
Μένει να δούμε αν στη σημερινή ομιλία του στη ΔΕΘ ο Αντώνης Σαμαράς παραμείνει πιστός σε αυτή τη δέσμευση ή ανοίξει «παράθυρο» για τις… τελευταίες θυσίες. Τα νοικοκυριά από την πλευρά τους δεν έχουν άλλες αντοχές και το μήνυμα το οποίο εκπέμπουν είναι ότι «η κατάσταση έχει πλέον ξεφύγει…»
Παρά ταύτα το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (2014-2017), που οριστικοποιείται τις επόμενες μέρες, θεωρείται από το οικονομικό επιτελείο το «εισιτήριο» για τις επόμενες δόσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο Μεσοπρόθεσμο στιγματίζουν οι αυξήσεις έως 25% που προωθούνται στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών, του ΟΣΕ αλλά και στα τιμολόγια της ΔΕΗ, η διατήρηση για μια τριετία ακόμη -έως το 2016- της έκτακτης εισφοράς στα εισοδήματα των φορολογουμένων, οι νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και οι αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων.

Οι επιβαρύνσεις
Το «μενού» των επιβαρύνσεων θα έρθει να συμπληρώσει ένα μέτρο που έχει ξεμείνει επίτηδες στο «ράφι» και στοιχειώνει από το πρώτος κιόλας Μνημόνιο όλους τους καταναλωτές. Είναι αυτό το οποίο έχει να κάνει με την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο εμφιαλωμένο νερό και τα αναψυκτικά με στόχο την είσπραξη 215 εκατ. ευρώ.
Πρόσθετα έσοδα για τα ταμεία θα προκύψουν και από την αλλαγή του συστήματος υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας που θα οδηγήσει σε νέες αυξήσεις, αλλά και από τις «δρακόντειες» ποινές που θα θεσπιστούν για όσους πραγματοποιούν μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή.
Με αυτά τα μέτρα εκτιμάται ότι θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2015–2016 που η τρόικα το υπολογίζει σε 4,5 με 5 δισ. ευρώ. Επί της ουσίας, πρόκειται για τα ποσά που απαιτούνται για να αυξηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα στο 4,5% του ΑΕΠ στο τέλος του 2016.
Μεγάλο «αγκάθι» βέβαια για την κυβέρνηση είναι η ρήτρα που έχουν θέσει οι δανειστές, ότι τα μέτρα αυτά θα πρέπει να ψηφιστούν φέτος ανεξάρτητα από το γεγονός ότι θα τεθούν από τον Ιανουάριο του 2015 σε ισχύ.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η κυβέρνηση κατάφερε να περάσει τον «κάβο» των μέτρων του 2014 με τον φόρο–«μαμούθ» στα ακίνητα, από τον οποίο δεν θα εξαιρεθούν ούτε οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις για να μπορέσουν να εισπραχθούν τα 3,17 δισ. ευρώ από όλες τις ιδιοκτησίες των Ελλήνων. Ο ενιαίος φόρος που θα αντικαταστήσει το χαράτσι της ΔΕΗ και τον ΦΑΠ θα είναι ο βασικός αγωγός της δεξαμενής των εσόδων για το επόμενο έτος.
Κατόπιν τούτων ο Σεπτέμβριος προμηνύεται «καυτός» για την κυβέρνηση, με το Μαξίμου να θυμίζει «δωμάτιο πανικού» αναφορικά με το πώς θα καταφέρει να περάσει τα νέα μέτρα από τη Βουλή.
Ηδη η ατμόσφαιρα στο εσωτερικό της χώρας είναι «ηλεκτρισμένη», αφού στα «ραβασάκια» με τα χαράτσια που θα πρέπει να πληρώσουν οι φορολογούμενοι έρχεται να προστεθεί και το πρώτο κύμα των 12.500 διαθέσιμων δημοσίων υπαλλήλων.
Η κυβέρνηση δυσκολεύεται να ανακοινώσει τα ονόματα αυτών των υπαλλήλων, τα οποία θα πρέπει να γίνουν 25.000 μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, εφόσον η τρόικα απαντήσει αρνητικά στην παράταση του μέτρου που ετοιμάζεται να ζητήσει ο αρμόδιος υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τα ανώτερα στελέχη της τρόικας θα φτάσουν μετά τις 20 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα για τον νέο κύκλο των διαπραγματεύσεων που ξεκινά και στον οποίο κεντρική θέση θα έχουν οι αποκρατικοποιήσεις και το χρηματοδοτικό κενό των 11 δισ. ευρώ.
Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι το τελευταίο μπορεί να καλυφθεί με τη μετάθεση του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων και με τη χρήση μέρους των κεφαλαίων που δεν θα χρειαστούν στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Επίσης αν οι ιδιωτικοποιήσεις προχωρούσαν με γρηγορότερο ρυθμό, ίσως η «τρύπα» στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της χώρας να ήταν μικρότερη.

____________
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ - ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ